A Carstensz Pyramid „A 7 csúcs” között a legalacsonyabb és a legkevésbé ismert, Ausztrália-Óceánia teteje, 4884 méter. A hetek közül talán ez áll legközelebb az egzotikus jelzőhöz, legalábbis európai szemmel nézve. A Carstensz Pyramid Pápua Új-Guinea egyik szigetén, Nyugat-Iriánon, Óceániában található. Földtanilag ez a bolygó egyik legmozgékonyabb területete, itt érintkezik egymással az Eurázsiai- a Csendes-óceáni- és az Indiai-Ausztráliai-közetlemez. És itt találkozik egymással az Eurázsiai- és a Pacifikus-hegységrendszer is.
 
A szigeten élő Dani nép tradicionális kultúráját még viszonylag kevéssé fertőzte meg a turizmus, a szigeten nincsenek kiépített turistaútvonalak, így viszonylag érintetlen dzsungelen keresztül vezet az út a hegy felé. A 4884 méter magas hegyet az indonézek Puncak Jaya-nak, azaz Győzelem Csúcsnak nevezik. A nemzetközi nevét Jan Carstenszről, arról a holland felfedezőről kapta, aki első európaiként rálelt. Első megmászója Henrich Harrer (lásd Hét év Tibetben) és csapata volt, 1962-ben. A hegy tulajdonképpen egy meredek gránitfal - megmászásához sziklamászási ismeretek szükségesek (az amerikai skála szerint 5,4-5,8-as nehézségű). Aki kereskedelmi expedícióval indul a csúcsra, annak kifeszített kötelek segítik a feljutást. Az alaptáborig való eljutásnak több módja is van. A leggyorsabb út egy bányán át vezet, ám annak vezetősége nem nézi jó szemmel, ha túl sokan nézik meg közelről a környezetbarátnak korántsem mondható bányászati módszereiket, így nem túl barátságosak.
 
A kereskedelmi expedíciók ezért általában helikopterrel érik el az úgynevezett Zebra Falat 3700 méteren. Onnan egy napos trekkinggel jutnak el az alaptáborig, ahol egy napig akklimatizálódnak, majd másnap jöhet a "csúcstámadás". A Carstensz Pyramid-ot  viszonylag kevesen mászták még meg. Ennek fő oka a térség ingatag politikai és biztonsági helyzete. (A sziget Indonézia része, mióta 1963-ban kiűzték a holland gyarmatosítókat, gurilla csoportok (főleg az Organisasi Papua Merdeka, azaz OPM) a sziget függetlenségéért küzdenek. A sziget nevét 1999. dec. 31-én Irian Jayaról Papuára változtatták.) Az engedélyek beszerzése hónapokba, sőt évekbe is beletelhet, így aki nem akar mélyreható ismereteket szerezni az indonéz bürokrácia bugyrairól, annak a kereskedelmi expedíciókhoz való csatlakozást ajánlják.
 
Mivel a csúcs az Egyenlítő közelében fekszik - a déli szélesség 4. fokánál - így az éghajlat egész évben hasonló. Szinte mindig esik, és a csúcs közelében hóesésre is számítani lehet, viszont a fagyásveszély legalább kicsi.
 

A Carstens képtára

 

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 4309323

Adója 1 %-át...

...kérem ajánlja fel a:
Csúcskereszt Sportegyesület
részére. Adószám:
18592199-1-10
Köszönöm
Dr.Horváth Árpád

Ki olvas minket?

Oldalainkat 1156 vendég és 0 tag böngészi

Kapcsolat

Csúcskereszt Sportegyesület

Dr.Horváth Árpád hegymászó gyógyszerész
H-3292 Adács
Kossuth u.13.
Magyarország
Tel: +36 37 550 008
e-mail: dr.horvath.arpad(kukac)t-online(pont)hu

Keresés